در این مقاله میخوانیم :
تحلیل سوره لیل
“ربوبیت: ارتباط دو طرفه با خدا”
سلام به خانواده کبیر و وزین ارصلان اسدی. زمان حضرت موسی، مردم به شدت به این باور داشتن که فرشته ها واسطه هایی بین خودشون و خدا هستن. اونا الله رو قبول داشتن، اما مسئله اصلی این بود که چه کسی پرورش دهنده و مربی ماست؟ و از کی میتونیم مستقیماً درخواست کنیم و ارتباط داشته باشیم؟ اونا به فرشته ها میگفتن: “ما اصلاً لیاقت صحبت کردن با خدا رو نداریم و نمیتونیم مستقیماً باهاش ارتباط داشته باشیم. ما که در حد و اندازهای نیستیم که بتونیم با خدا حرف بزنیم. پس شما برید و درخواست های ما رو به خدا بگید.”
فرعون در زمان حضرت موسی ادعا میکرد که خدای زمین است و اوست که پرورش دهنده و رب مردم هستش و با تکبر میگفت: “الله شاید وجود داشته باشد، ولی اینجا روی زمین کاری نداره و این من هستم که بردهها را زیر دست دارم و زمین ها رو هم من هستم که تقسیم میکنم و همیشه ثروتش رو به رخ می کشید و میگفت همه چی تحت فرمان و کنترل منه.”
این حرفا نشون می داد فرعون چقدر مغرور و خودبزرگ بین بوده و فکر میکرد از همه بالاتره. وقتی فرعون داشت توی دریا غرق میشد، با التماس به حضرت موسی گفت: “یک سوم ثروتم رو بهت میدم، فقط منو نجات بده!” حضرت موسی با قاطعیت گفت: “نه”. فرعون دوباره گفت: “نصف ثروتم رو بهت میدم، فقط نجاتم بده!” حضرت موسی باز هم گفت: “نه”. آخر سر، فرعون گفت: “تمام ثروتم رو بهت میدم، فقط منو نجات بده!” ولی حضرت موسی بازم گفت: “نه”. نهایتاً فرعون غرق شد و مرد.
خداوند در این لحظه به فرعون گفت: “اگر فقط یک بار از من درخواست کرده بودی، تو را نجات می دادم.” ربوبیت یعنی رابطه من و خدا باید دو طرفه باشه. درست مثل رابطه شما با فرزندتون که دو طرفهست، رابطه تو با اون بالایی هم باید دو طرفه باشه. این رمز و راز قضیه است، حلقه گمشده همینه.

بیشتر بخوانید : قهرمان زندگی خودت باش
سوره ی لیل یکی از اون سوره هایی هست که خداوند در اون قسم خورده. تو این سوره، خداوند با قسم به شب و روز، تاریکی و روشنایی و مرد و زن، تضادها و زیبایی های جهان رو به ما نشون می ده. وقتی خداوند میگه: “وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَى (1) وَالنَّهَارِ إِذَا تَجَلَّى (2) وَمَا خَلَقَ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى (3)”. یعنی داره به ما یادآوری میکنه که شب و روز، تاریکی و روشنایی، هر دو بخشی از نظم الهی هستن و هر کدومشون جایگاه خودشون رو دارن.
فاز مذهبی لازم نیست بگیرین. به همون مدل خودتون با خدای خودتون حرف بزنین. سادهتر بگم، این رابطه دو طرفه رو بهش میگن ربوبیت. یعنی تنها تکیه گاهم و تنها کسی که ازش کمک میخوام، خداست. اینجوریه که می تونیم ارتباط واقعی و عمیق تری با خدا داشته باشیم. بزار یه مثال دیگه بزنم که کاملا براتون جا بیافته:” تصور کن که تو و بهترین دوستت یه قراری دارید که هر هفته با هم برید پارک و صحبت کنید.
اگه فقط تو همیشه بری و دوستت نیاد، یا برعکس، این رابطه کمکم از بین میره. ولی وقتی هر دو به قرار احترام بذارین و وقت بذارین تا با هم صحبت کنین، این رابطه قوی تر و عمیق تر میشه. رابطه ما با خدا دقیقاً همین طوریه. اگه فقط از خدا بخوایم که برامون کاری بکنه ولی هیچ تلاشی نکنیم که بهش نزدیک بشیم، این رابطه درست کار نمیکنه. ما باید به خدا اعتماد کنیم، دعا کنیم و ازش کمک بخوایم. وقتی که این کار رو بکنیم، خدا هم با عشق تو رو به آغوش میکشه و ازت حمایت میکنه. اینجوری می تونیم یه رابطه واقعی و عمیق با خدا داشته باشیم .
“قسم های الهی در سوره لیل“
خداوند اول به شب قسم میخوره وقتی که تاریکی مطلق همه جا رو فرا میگیره: “وَاللَّيْلِ إِذَا يَغْشَى”. سپس به روز قسم میخوره وقتی که روشنایی مطلق همهجا رو فرا میگیره: “وَالنَّهَارِ إِذَا تَجَلَّى”. همینطور به مرد و زن قسم می خوره: “وَمَا خَلَقَ الذَّكَرَ وَالْأُنْثَى.” این آیات به ما یادآوری میکنه که تضادها و تفاوت ها بخشی از خلقت خداوند هستن و این تضادهاست که زیبایی و تعادل رو به جهان هستی می ده. کتاب خدا اصلا مذهبی نیست، بلکه یک کتاب پر از پند و داستان های ارزشمنده که ما رو راهنمایی میکنه و یادآوری میکنه که همواره به یادش باشیم و ازش عبرت بگیریم.
همه چیز تو این دنیا جفته و این جفت ها الکی نیستن. این جفت ها باعث خلق حیات و آفرینش می شن. مثلاً اگه فقط شب باشه یا فقط روز، اختلاف دمایی وجود نداره. اگه اختلاف دما نباشه، ابری وجود نداره، بادی وجود نداره. اگه باد نباشه، بارون هم نمیاد. اگه بارون و ابر و باد نباشه، هیچ چیز نیست، هیچ حیاتی به وجود نمیاد. چون تمام پروسه ی حیات زمین از این سیکل تغذیه میکنه. این جفت ها باعث توازن و زندگی توی دنیای ما میشن.
اگه مرد و زنی هم وجود نداشتن، حیات هم وجود نداشت. تولدی نبود و هیچ گسترشی نداشتیم. اگه فقط یک جنس بودیم، آدمهای موفق و متنوعی هم به وجود نمی اومدن. این همون روند حیات و تولید مثل هست که باعث تکامل و گسترش جهان میشه.

إِنَّ سَعْيَكُمْ لَشَتَّى ﴿۴﴾ اینجا میگه تلاش های بعضی از شما هم مثل همین آیه هستش، مثلاً بعضی ها تلاش میکنند و سخاوت میکنند، عشق می دهند، می بخشند، پول در میآورند و ثروتمند می شوند و محبت میکنند،که این تلاش مثل روز روشن و نورانیه. اما بعضی ها تلاش هایشان مثل شب تاریک است. وقتی این دو نوع تلاش کنار هم قرار میگیرند، به ما کمک میکنند تا خوبی ها و بدی ها را تشخیص بدهیم.
ترفندهای رهایی از وابستگی ها:
“فَأَمَّا مَنْ أَعْطَى وَاتَّقَى ﴿۵﴾” اما کسی که سخاوتمند است و می بخشد و خرج میکند و کسی که سهم خدا رو می دهد؛ تا من این رو میگم همه تو ذهنشون پول میاد و میگن ما که نداریم ببخشیم! ممکنه خدا به اندازه ی یه دانه ی نمک کمک کردن تو رو هزار برابر پاداش بده. مهم اون نیت تو دلته. فکر میکنی چرا نماز نیت داره؟ می گی دو رکعت نماز میخوانم برای نزدیکی به خدا، و تو این آیه هم میگه فَأَمَّا مَنْ أَعْطَى وَاتَّقَى، یعنی کسی که سخاوتمند است و می بخشه و خرج میکنه، باید این رو با نیت نزدیکی به خدا انجام بده.
کسی که سخاوت میکنه و می بخشه، فقط منظورش پول نیست و مقدار پول هم مهم نیست؛ زیاد و کمش اهمیتی نداره. میگه اگه عاشق پولی، پول بیشتری کمک کن. اگه عاشق خوابی، کمتر بخواب. اگر به شهوت رانی وابستهای، خودت رو کنترل کن. میگه آن چیزی که بهش وابستگی داری و بیشتر از هر چیزی ازش میترسی، اگر میخواهی در زندگیت به درستی حل بشه و سالم، پاک و درست و به فراوانی وارد زندگیت بشه، باید الان وابستگیت رو کنار بزاری. اگر الان وابستشی خودت رو به شکم سیری بزن. بعضی وقت ها سخاوت یعنی با خودم مهربون صحبت کنم یا برای مامانم یه کاری بکنم که دلش شاد بشه و…

“تکنیک خویشتن داری یا تقوی“
مهم ترین صفت برای ساختن بهشت در این دنیا و آخرت “تقوی” است. تقوی قدیمی شه شاید خوشتون نیاد ولی به زبان امروزی یعنی self-control””،”خویشتن داری” یا “ترمز گیری”. صور کن داری رانندگی میکنی، باید حواست باشه که ترمز هم بگیری تا تصادف نکنی. تو زندگی هم مثل رانندگی، پشت فرمونی و باید تقوی داشته باشی.
یعنی خیلی جاها نباید نگاه کنی، نباید دروغ بگی، دل نشکنی، خشمگین نشی، غیبت نکنی، کینه توزی نکنی، قضاوت نکنی، منفی بافی نکنی، از منفی ها حرف نزنی و کمبود رو باور نکنی. انجام ندادن کارهای اشتباه یعنی تقوی داری و بی بند و بار نیستی. باید آتش درونتو جلوشو بگیری باید تقوا داشته باشی، پررو کسیه که میتونه جلوی خودشو بگیره آدم حسابی کسیه که جلو خودشو میتونه بگیره.
“إنَّ اللَّهَ مَعَ الَّذِينَ اتَّقَوْا وَالَّذِينَ هُمْ مُحْسِنُونَ” خداوند با کسانی است که تقوا پیشه کردهاند، و کسانی که نیکوکارند. اگه میخوای هم تو این دنیا و هم تو آخرت بهشت رو تجربه کنی، باید نسبت به انجام کارهای اشتباه ترمز داشته باشی. تقوی باعث میشه زندگیت پر از آرامش و برکت بشه و کمک میکنه تو مسیر درست حرکت کنی.
خانواده ارصلان یک سبک زندگیست.
بدون دیدگاه